Hvor langt har du? Google fortæller mig, at jeg i fugleflugt har ca. 6 km, hvilket jo ikke er så galt endda. Men hvor lang er distancen politisk? Hvor lokal er lokalpolitik egentlig? Det vil jeg gerne tænke lidt over i dette indlæg, og lad os tage den debat.

Man hører tit, at de etablerede politikere ikke lytter til borgerne. Omvendt kan jeg ikke huske at have mødt nogen, som har skrevet direkte til en politiker – altså bedt om at blive lyttet til. For hvem skal man skrive til? Vi har en kultur for ikke rigtigt at tage dialogen lokalt. Men vi har jo valgdistrikter, hvor vi bor, og hvor vi er stillet op. Jeg vil foreslå, at særligt dem i Odense Nord, hvor jeg er stillet op, skal skrive til mig eller mine politiske kolleger i Odense Nord. Det er løsningen.

Når man er ny, kan man godt lave de uskrevne regler lidt om. Det vil jeg forsøge. Jeg stiller op i Odense Nord, og derfor tager jeg et særligt ansvar på mig i netop det område. Jeg har selvfølgelig et ansvar for hele byen, men prøv at forestille dig, hvis alle politikere åbnede sig særligt op i et specielt område. Hvis en lokal børnehave er truet af lukning, så skal du skrive. Det mindste du kan forlange af en ansvarlig politiker er et seriøst svar, for jeg kan naturligvis ikke love at kunne løse samtlige udfordringer i mit område, selvom jeg selvfølgelig vil forsøge.

På den måde kan vi rykke Flakhaven tættere på familiernes udfordringer i hverdagen. Vi kan på denne måde tage et skridt til igen at gøre lokalpolitik lokal.

Denne måde er ikke en ny revolution; det er bare at tage et ansvar i et system, vi allerede har. Skal kredsene kun bruges til valg? Nej, de skal da bruges mellem valg. Det er specielt godt ved det britiske system. Man kan kritisere det britiske system for mange ting, hvor winner-takes-all i de mange små valgkredse til de nationale valg. Der er dog én god ting ved det. Den politiske vinder får hele ansvaret. I Odense skal det lokale ansvar også tages alvorligt.

Tilbage til den (fiktivt) truede børnehave: Hvem ville du kontakte? Sikkert børnehavens ledelse, som derefter vil kritisere politikerne for denne hjerteløse beslutning, og så dør debatten i de fleste tilfælde der. Det er her forskellen ligger. Find din lokale politiker – ikke byrådet – valgkredsen, og få en forklaring – eller en ændring.

Hvor skal du skrive, hvis du har noget på hjertet? Tjoo, her på siden er i hvert fald et sted at starte, hvis du vil tage dialogen med mig. Min Facebook-side vil også være et godt sted. Så tager vi den derfra, og ad den vej mindsker vi sammen den politiske afstand mellem Flakhave og vores respektive boliger.